Pierre Gagnaire

Pierre Gagnaireは多皿料理で高名なフランス料理店。凱旋門から歩ける距離に在る。

夜の予約が取れなかったので、昼に予約を取った。昼食は、量が少なめのコースに加えて、夜と同じコースとアラカルトが有る。前日の夕食の分量が多かったので未だ空腹にはなっていなかったが、無理をして夜と同じアラカルトを頼んだ。

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注文を決める前から料理がどんどん運ばれてくる。デフォルトで供されるアミューズ ブーシュだ。

英語のメニューも有る。前菜は海の幸を、主菜は羊を選んだ。アミューズ ブーシュも前菜も主菜も、品数が極めて多い。分量も1.5人分から2人分位ありそうな感じがする。給仕が料理を説明してくれるが、覚えきれない。しかし、提供した品を書いた紙を食後に渡してくれる。以下の記述はその紙の記述に基づく。

アミューズ ブーシェ

Cocktail de poche

Mussels from Spain, pressed caviar, leeks.

Shrimps broth, Kig-ha-farz, cebette onions.

Green lentils from Le Puy, Camilleri Morteau sausage.

Sorbet tamarillo / red beetroot, granny smith apple leaf;

seasoning radicchio.

Homemade tofu, citrus fruits jelly, lovage.

Beef tartar, smoked eel and daikon turnip, nombril de Vénus leaves-souffleed caper.

いきなり数多くの品が出てきた。それぞれ美味しいが、数が多くて一つずつが記憶に残りにくい。f:id:himon-ya:20230125181853j:image
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JARDIN MARIN

Raw Palamos prawns, unctuous parsnip velvety soup; marine bette, litchi from La Réunion, white dandelion.

Picual olive oil.

Venere black rice with sea anemone delgazed with calamansi vinegar; razor clams perfumed with fresh turmeric, romaine salad.

Timbale of pistes, casserons, Paris mushrooms, sliced almonds.

Shell of vernis shellfish: smoked haddock perfumed with horseradish, romanesco cabbage.

Cockles and periwinkles marinière, frosted lime juice.

Legris oyster and ice cream perfumed with planckton.

Hake underchin and cod tripes, cod creamy brandade, red onion petals.

沢山の海産物。それぞれ上質だが、この辺りから満腹になって、余り味わえなかった。
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LAMB

Loin of lamb from the Aveyron region perfumed with oregano - crumble Vert : pink garlic coated with shortbread, cebette onion, winter pourpier salad.

Saddle en crépine, seasoning Corinthe, carmine.

Celeriac stuffed with the organ meats.

Oriental broth, wheat semolina with argan Oil.

Crispy green leaves, ewe milk yoghurt with Roquefort cheese.

羊は驚くほど柔らかった。皿毎に様々な部位が盛られている。中心の皿だけで一人分位の分量が有り、他の皿を併せるともの凄い分量となる。美味しいとは感じたが、胃が限界となり、半分位残してしまった。f:id:himon-ya:20230125181856j:image
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デセールは頼まなかったが、ミニャルディーズはデフォルトで出てきた。
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長期間の旅行の終盤で疲労が溜まっていたこと、この日は少し風邪気味だったこと、そして昼食だったので前夜の夕食から余り時間が経っていなかったことなどが相まって、完食できなかった。体調が良く空腹であれば、もっと楽しめただろう。残念だ。